Internationale competitie 'Beste Maximumkaart van 2016'

 

De maximumkaart 'Rosse Grutto' met een postzegel uit de serie Vogels van het Wad is Internationaal zeer goed gewaardeerd. De kaart heeft een gedeelde tweede plaats behaald naast Brazilië. Het bevestigd, na een prachtige eerste plaats vorig jaar, opnieuw het vakmanschap van het hoofd van onze nieuwtjesdienst. Wij feliciteren hierbij Ronald van der Leeden met dit succes.

 

Dit mede dankzij het mooie stempel dat PostNL ons weer ter beschikking stelde.

 

In 2015 hadden we met de Van Gogh-kaart de beste maximumkaart geleverd in de FIP-competitie die over de hele wereld plaatsvond met 44 inzendingen. Aan het einde van dat jaar is de bezetting van de FIP-commissie voor maximafilie compleet gewisseld. Daarna was het enige tijd stil over de competitie en sijpelde het bericht door dat deze niet meer gehouden zou worden. Daar is uit vele landen bezwaar tegen gemaakt en gelukkig kregen we medio november bericht dat de competitie toch weer door ging.


Uit de mooie maximumkaarten van de Nieuwtjesdienst van 2016 stonden bij ons vijf kaarten als erg goed genoteerd door de goede beeldovereenstemming in de mooie stempels. De maximumkaart van Jeroen Bosch scoort relatief goed als
internationaal gewaardeerde schilder na de grote tentoonstellingen
in Den Bosch en in het Prado in Madrid ter herdenking van zijn overlijden 500 jaar geleden in 1516. De maximumkaart kinderpostzegels 2016 met de Fiepbus is ook goed, maar daar geldt het probleem van haar relatieve onbekendheid in het buitenland. Datzelfde speelt ook bij de kaart van Koning Willem I van terwijl deze bij een Nederlandse jury o.i. juist hoog zou scoren. Hoger hadden we de kaasmarkt van ingeschat uit de serie Postcrossing als bekend Nederlands product en een zeer kleurrijke kaart met het oude beroep van kaasdragers. Bezwaar vormde het ontbreken van een picturaal stempel.

 

Jeroen Bosch Den Bosch Jheronimus Maximumkaart Philaromax Ronald van der Leeden Kinderpostzegelactie 2016 Fiep Westendorp Maximumkaart Fipebus Kinderpostzegels Koning Willem I Maximumkaart Philaromax Maximumkaart Maximafilie Gouda Kaasmarkt Goudse Kaas Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie

 

Uiteindelijk hebben wij de kaart van de Rosse Grutto van ingezonden. Het is een heldere rustige kaart, dieren scoren relatief goed terwijl Griend al 100 jaar geleden als een van de eerste natuurgebieden bescherming kreeg. De ligging in de Waddenzee die op de Unesco lijst staat van (Natuurlijk) Werelderfgoed, versterkt dit nog eens.

 

Die keuze was een gelukkige, daar we na de eerste plaats in 2015 niet verwacht hadden, dat we weer hoog zouden eindigen. Met 29 stemmende landen waren we niet eerste, maar wel tweede !!! Zie onderstaande tabel.

 

Plaats
Land
Punten
Maker

Onderwerp

1
Rusland
102
Valery Petrov
Kathedraal v/d Heilige Drie-eenheid
2
Brazilië
54
Agnaldo de Souza Gabriel
São João Brug
2
Nederland
54
Ronald van der Leeden
Rosse Grutto
3
China
39
Zhen Yunhua
Bevrijdingsbrug

 

 

De winnende kaarten

Van het Russische onderwerp is veel informatie beschikbaar op Wikipedia. Het betreft een opvallende kathedraal in Sint Petersburg met koepels en torens van 80 meter hoog en die plaats biedt aan 3.000 bezoekers. De officiële naam is Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van de Izmailovsky Regiment. Dit stamt uit de Russische traditie dat elk regiment van keizerlijke wachten een eigen kathedraal had. De postzegel is een gezamenlijke uitgifte van Rusland en Macedonië, wat in het eerste-dag-stempel vermeld staat. De kerk is een laat voorbeeld van de Empire-stijl, gebouwd tussen 1828 en 1835 naar een ontwerp van Vasily Stasov. De kerk staat zuidelijk van de Admiraliteit, wat het historische centrum van Sint Petersburg vormt en sinds 1990 op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. De kathedraal was in de communistische tijd zwaar verwaarloosd, werd na de val van de communistische partij weer in ere hersteld, maar in 2006 door brand getroffen. Een nieuwe restauratie was noodzakelijk en in 2010 voltooid. De postzegels en de kaart getuigen van de huidige pracht en praal die kerk uitstraalt. De uitgever van de gebruikte ansichtkaart is "Gallerie" naar een foto van A. Pompeev in 2015.

In Bulletin 133 van onze vereniging worden alle kaarten weergegeven en uitgebreid besproken.


Binnenkort verschijnen alle deelnemers op de site van Fédération Internationale de PhilatélieUit het jaarverslag van de FIP-commissie voor Maximafilie blijkt dat Nederland de afgelopen jaren meer maximumkaarten heeft geproduceerd dan andere landen. In 2011 en 2012 stond Frankrijk nog bovenaan. Nu voert Nederland de lijst aan met 102 kaarten in 2013 en 115 in 2014, gevolgd door Portugal. Op de derde plaats staat nu Frankrijk.