Publicaties en weetjes

 

Heeft u als lezer interessant nieuws, laat het ons weten. admin@kindmax.nl Of like ons op Facebook. Hier verschijnen met regelmaat nieuwtjes op het gebied van Kinderpostzegels en Maximafilie.

 

 

Leiden, 27 september 2023

 

 

*Foto: Barbara KieboomKinderpostzegelactie 2023 van start met eerste bestelling door Olcay Gulsen en Ruud de Wild
Presentator en ondernemer Olcay Gulsen en radio-dj en kunstenaar Ruud de Wild gaven vandaag het startsein voor de 75e kinderpostzegelactieweek. In LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen deden zij de eerste bestelling. Kinderpostzegels steunt dit jaar met het thema ‘Laat ieder kind meedoen’ de steeds grotere groep kinderen die aan de zijlijn staat door problemen thuis. Vanaf vandaag gaan 130.000 basisschoolkinderen van deur tot deur om deze kinderen te helpen. De actieweek loopt tot en met woensdag 4 oktober 2023.

Voordat Gulsen en De Wild hun bestelling plaatsten, voltooiden ze samen met kinderen van de school Kindcentrum Balans uit Den Haag een levensgroot kinderpostzegelvel van 17.000 LEGO® stenen. Dat postzegelvel werd de afgelopen weken gebouwd door basisschoolleerlingen uit heel Nederland. LEGO siert dit jaar de kinderpostzegels. “Fantastisch om te zien dat we allemaal, letterlijk en figuurlijk, een steentje kunnen bijdragen om ieder kind te laten meedoen,” aldus Gulsen. “Het thema ‘Laat ieder kind meedoen’ gaat me persoonlijk aan het hart. Ik weet hoe het is om als kind te maken te krijgen met problemen thuis. Je komt in een isolement terecht, en op school kun je je hoofd er niet bij houden. Ik vind het dan ook ontzettend belangrijk dat er steun is voor deze kinderen. Zodat ook zij weer kunnen meedoen. Daarom roep ik iedereen op: koop iets leuks of doe een donatie tijdens de kinderpostzegelactie!”

Alarmerende cijfers


Hoe urgent het thema van de kinderpostzegelactie is, blijkt bijna dagelijks in het nieuws. Alarmerende cijfers over armoede en eenzaamheid bij kinderen volgen elkaar in rap tempo op. Zo stijgt het aantal kinderen dat opgroeit in armoede van 6,1 procent naar 7,1 procent in 2024, volgens een schatting van het Centraal Planbureau (CPB). Het gaat om 230.000 kinderen die vanaf 2024 onder de armoedegrens opgroeien. Verder heeft 1 op de 4 kinderen in Nederland een ouder met een verslaving of psychische problemen en 1 op de 8 kinderen krijgt jeugdhulp.*
Sofie Vriends, directeur Kinderpostzegels: “Deze kinderen hebben zoveel aan hun hoofd, dat ze vastlopen op school. Ze komen niet aan leren toe doordat ze rondlopen met veel te grote zorgen. Ze missen steun thuis en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Heel zorgelijk, want als kinderen niet het beste uit zichzelf kunnen halen, werkt dat een heel leven door. Samen met scholen, leerlingen en het Nederlandse publiek komen we in actie voor deze kinderen. Met de opbrengst van de kinderpostzegelactie helpen we hen concreet, bijvoorbeeld met schoolspullen of een ontbijt. En we ondersteunen projecten die kinderen weerbaarder maken, hun horizon verbreden en hen laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Zo zorgen we ervoor dat kinderen weer toekomen aan een positieve ontwikkeling, op school en daarbuiten.”
Thijs Kerckhoffs, directeur van het PostNL Bijzondere Momenten Fonds: “Samen met Kinderpostzegels zetten we ons in voor gelijke kansen voor kinderen. Het thema van het postzegelvel is daarom dit jaar ook ‘Laat ieder kind meedoen’. Dat is ook wat ik hoop voor alle kinderen aan de start van deze week. Ik wens alle basisschoolkinderen die meedoen aan de actie heel veel succes en veel plezier samen!”


LEGO minifiguren op de kinderpostzegels


Kinderpostzegels helpt kinderen via impactvolle projecten. Die zetten kinderen steviger in hun schoenen, verbreden hun horizon en laten hen voelen dat ze er niet alleen voor staan. Vriends: “Met deze campagne vragen we de aandacht van het hele Nederlandse publiek. Want er is zoveel te doen, dat kunnen we niet alleen. Onze ambitie is dat we er samen voor zorgen dat kinderen de wereld aankunnen. Vandaag en morgen.


Over Kinderpostzegels


Kinderpostzegels is dé goededoelenorganisatie met en voor kinderen en staat voor gelijke kansen voor kinderen. Heel veel kinderen staan met 10-0 achter in het leven. Door problemen thuis, armoede en eenzaamheid kunnen zij niet het beste uit zichzelf halen. Kinderpostzegels is er voor deze kinderen. Want ieder kind verdient gelijke kansen. Samen met kinderen zorgt Kinderpostzegels voor prikkelende programma’s die kinderen steviger in hun schoenen zetten, dichtbij en ver weg. Kinderpostzegels maakt 365 dagen per jaar het verschil met en voor kinderen.


* Bron cijfers: CPB, CBS, SCP, Stichting Leergeld, Trimbos Instituut en Pleegzorg Nederland.

 

29-06-2023

 

De Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft voor de 75e editie van de kinderpostzegelactie (27 september t/m 4 oktober 2023) de handen ineen geslagen met de LEGO Groep. Een verrassend kleurrijk postzegelvel met de iconische LEGO minifiguren is prachtige resultaat.

 

 

Samen bouwen aan gelijke kansen voor kinderen

Net als de Stichting Kinderpostzegels zet de LEGO Groep zich volop in voor de ontwikkeling van kinderen. De samenwerking tussen beide organisaties is dan ook een heel logische. Marloes Zwagerman, manager Brand Relations Benelux bij de LEGO Groep: “Wij willen kinderen laten ontdekken en ervaren dat alles mogelijk is als ze hun verbeeldingskracht en vindingrijkheid de ruimte geven.

 

Tijdens het spelen, maar óók op school, bij de sportclub en thuis. Die boodschap dragen we graag uit samen met Kinderpostzegels. We zijn ontzettend trots dat onze LEGO minifiguren dit jaar op de kinderpostzegels staan.” Sofie Vriends, directeur van Kinderpostzegels, vult aan: “Ook wij zijn enorm blij met de samenwerking. Samen bouwen we – letterlijk en figuurlijk – aan gelijke kansen voor kinderen. Bovendien is LEGO een begrip in Nederland voor heel veel generaties, net als de kinderpostzegelactie.”

 

Laat ieder kind meedoen

Het thema ‘Laat ieder kind meedoen’ komt ook visueel terug op de kinderpostzegels. Op het postzegelvel is te zien dat de LEGO minifiguren samen spelen en elkaar helpen. Iedereen doet mee, niemand staat aan de zijlijn. In de typisch Nederlandse setting zitten veel verrassende details, die uitnodigen om de zegels steeds opnieuw te bekijken. De kinderpostzegels met LEGO minifiguren zijn vanaf woensdag 27 september te bestellen, aan de deur en online.

 

10-05-2023

 

Het thema van de kinderpostzegelactie 2023 is bekend: Laat ieder kind meedoen. Van 27 september t/m 4 oktober komt de Stichting Kinderpostzegels Nederland in actie voor kinderen die thuis zulke grote problemen hebben, dat ze vastlopen op school. Ze komen niet aan leren toe en kunnen zich niet optimaal ontwikkelen. 

 

 

 

Isolement 
Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die opgroeien in armoede (1 op de 12 kinderen), die een ouder hebben met een verslaving of psychische problemen (1 op de 6 kinderen) of die jeugdhulp krijgen (1 op de 8 kinderen). Deze kinderen komen door hun omstandigheden in een isolement terecht, op school en daarbuiten. Ze lopen rond met veel te grote zorgen, missen steun thuis en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Ze kunnen niet het beste uit zichzelf halen, en dat werkt een heel leven door.

 

Laat ieder kind meedoen 
Samen met scholen, leerlingen en het Nederlandse publiek komen we in actie voor deze kinderen. Met de opbrengst van de kinderpostzegelactie ondersteunen we projecten die hen weerbaarder maken, meer zelfvertrouwen geven, hun horizon verbreden en hen laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Samen laten we ieder kind meedoen, en zorgen we ervoor dat kinderen weer toekomen aan een positieve ontwikkeling, op school en daarbuiten. 

 

 

 

 

08-06-2022

 

Voor de 74e editie van de Kinderpostzegelactie (28 september t/m 5 oktober 2022) slaat Kinderpostzegels de handen ineen met de bekendste eend van Nederland: Donald Duck.

 

Het vrolijkste weekblad bestaat dit jaar zeventig jaar in Nederland en dat wordt gevierd op de postzegels van 2022. 

 

Duckstad is in de afgelopen zeven decennia onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur. Al generaties lang lezen mensen van alle leeftijden de avonturen van de familie Duck en is het weekblad een begrip in Nederland, net als de Kinderpostzegelactie.

 

 

Hoofdredacteur Ferdi Felderhof van Donald Duck: "Deze kinderpostzegels zijn echt de kers op onze jubileumtaart. We zijn als redactie erg trots dat Donald Duck en zijn familie op de kinderpostzegels pronken. Er zijn maar weinig jeugdbladen die door meerdere generaties gelezen worden. Dat familiegevoel en het geluk van kinderen willen we ook op deze postzegels laten zien.”

 

Kinderpostzegelactie 2022: Geef kinderen wind mee

Met de opbrengst van de Kinderpostzegelactie 2022 wil Kinderpostzegels kinderen die dat nodig hebben wind mee geven. Sommige kinderen kunnen zich door persoonlijke omstandigheden moeilijk concentreren, of hebben weinig zelfvertrouwen. Hierdoor lukt het ze niet om het beste uit zichzelf te halen. Kinderpostzegels helpt deze kinderen bijvoorbeeld met individuele coaching of een training voor meer zelfvertrouwen en motivatie.

De Kinderpostzegels met Donald Duck zijn vanaf woensdag 28 september te bestellen. Op de postzegels is te zien dat Kwik hulp krijgt van Juultje bij zijn huiswerk, terwijl Kwek gemotiveerd achter zijn laptop zit. Ondertussen kunnen Kwak, Lizzy en Babetje vrolijk naar school gaan omdat ze geen zorgen hebben. Ook andere bekende figuren uit Donald Duck (Buurman Bolderbast, Oom Dagobert en Knabbel & Babbel) maken hun debuut op de postzegel.

De Kinderpostzegelactie gaat dit jaar van start op woensdag 28 september. Tijdens de actieweek (t/m woensdag 5 oktober) komen 140.000 basisschoolkinderen in actie om elkaar de wind mee te geven. Naast de kinderpostzegels met Donald Duck verkopen de kinderen dit jaar onder andere shoppers met Donald Duck en speciale kinderpostzegels-pleisters in felle kleuren aan de deur. Ook een eenmalige donatie, waarvan het volledige bedrag naar de opbrengst van de actie gaat, is mogelijk.

 

Over Kinderpostzegels
Elk kind heeft het recht om zorgeloos naar school te gaan. Het is niet eerlijk dat sommige kinderen alle kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen en anderen niet. Kinderpostzegels is dé goededoelenorganisatie van en door kinderen en staat voor gelijke kinderkansen. Want kinderen willen andere kinderen helpen. Samen met kinderen zorgt Kinderpostzegels ervoor dat honderdduizenden kinderen steviger in hun schoenen staan, in Nederland en daarbuiten. Kinderpostzegels biedt prikkelende programma’s en werft fondsen om deze samen met partners te ontwikkelen en mogelijk te maken. Meer informatie via kinderpostzegels.nl

 

 

 

28-09-2021


Komiek plaatst eerste bestelling Kinderpostzegelactie 2021

 

Komiek Jochem Myjer gaf dinsdag 28 september het startsein voor de 73e Kinderpostzegelactieweek. Dat deed hij door op basisschool De Bron in Amsterdam de eerste bestelling van de zegels te plaatsen. Het thema van de actie is dit jaar ‘Geef meer kracht’. Hiermee steunt Stichting Kinderpostzegels kinderen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. De Kinderpostzegelactieweek loopt van 29 september t/m 6 oktober 2021.

 

 

 

--------------------------

 

PERSBERICHT - 20 oktober 2020

 

 

7.500 online video’s voor Stichting Kinderpostzegels

 

CORONAPROOF KINDERPOSTZEGELACTIE 2020 GESLAAGD

 

 

Amsterdam, 20 oktober 2020 – Bijna 7.500 kinderen verkochten dit jaar digitaal kinderpostzegels met behulp van een persoonlijke videoboodschap. Voor het eerst in de geschiedenis van Stichting Kinderpostzegels werd gekozen voor deze online verkoopoptie. Daarnaast konden kinderen ook dit jaar op de gepaste afstand van 1,5 meter van deur tot deur verkopen. Hiervoor werd een speciale verkoopbox ontwikkeld. Meer dan 100.000 kinderen uit groep 7 en 8 deden dit jaar mee met de Kinderpostzegelactie die dit jaar voor de 72e keer werd gehouden.

 

Ieder jaar in september zetten duizenden kinderen zich in zodat andere kinderen in Nederland het beter krijgen. Ze gaan langs de deuren om kinderpostzegels en andere producten te verkopen. De Kinderpostzegelactie is uniek in de wereld. Het is een oer-Hollandse traditie en zelfs immaterieel cultureel erfgoed.
 
Pascal de Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels: “We zijn blij dat de actie dit jaar tóch door kon gaan. We hebben van tevoren uitgebreid onderzoek gedaan onder scholen en leerkrachten, leerlingen, hun ouders en het Nederlands publiek. Daaruit kwam naar voren dat er voldoende draagvlak was om volgens de geldende richtlijnen te verkopen. Wij vonden dat we de kwetsbare kinderen niet in de kou konden laten staan. Juist in deze tijd hebben ze ons extra hard nodig.”

 

Digitaal

 

YouTuber Dylan Haegens, al drie jaar op een rij ambassadeur van Stichting Kinderpostzegels, trad dit jaar op als coach. Door middel van filmpjes gaf hij kinderen verkooptips. Zo legde hij uit hoe kinderen het beste een goede online ‘verkoopvideo’ konden maken. Op een speciaal platform konden deze video’s worden geüpload, na toestemming van de ouders. Bijna 7.500 kinderen maakten gebruik van de digitale mogelijkheid. Ook kinderen die ervoor kozen om toch langs de deuren te verkopen kregen tips van Dylan Haegens. In de video’s gaf hij aandacht aan het in acht nemen van de 1,5 meter afstand en herinnerde kinderen aan de geldende maatregelen door middel van een quiz.

Het online platform werd ontwikkeld door Bratpack en vormgegeven door LinkDesign. Haegens Media was verantwoordelijk voor de creatie van de verkoopvideo en quiz.

Pascal de Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels: “We zagen dit jaar een enorme creativiteit ontstaan bij kinderen. Met de tips van Dylan Haegens hebben bijna 7.500 kinderen een enthousiaste verkoopvideo ingezonden. Het online verkopen naast de verkoop langs de deur is nu al succesvol gebleken.”

 

Verkoopbox

 

Vanwege de geldende 1,5 meter maatregel konden kinderen dit jaar op gepaste afstand op pad met een speciaal ontworpen verkoopbox. Minister-president Mark Rutte had de primeur, hij plaatste op 22 september op het Catshuis in Den Haag binnen de RIVM-richtlijnen de allereerste bestelling met deze box. Om besmetting te voorkomen, werd de uitwisseling van formulieren bij de verkoopbox tot het minimum beperkt. Kinderen konden de verkoopbox voor de deur zetten en een stap achteruit doen om voldoende afstand te houden. Via het scannen van een QR-code of een formulier aan de zijkant van de box kon de bestelling worden geplaatst.

 

Veilig thuis

 

Het thema van de Kinderpostzegelactie was dit jaar ‘Geef een veilig thuis’. De kinderen uit groep 7 en 8 haalden geld op voor deruim 90.000 kinderen in ons land die in een onveilige thuissituatie leven. Door de coronacrisis is de situatie voor deze groep kinderen nog schrijnender geworden. In november wordt bekend hoeveel geld er dit jaar is opgehaald met de Kinderpostzegelactie.

 

Kinderpostzegels worden nog altijd goed verkocht

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Gouden en zilveren postzegel 65 jaar nijntje

 

21 juni en 8 september 2020

 

 

Wie kreeg ais peuter en kleuter niet voorgelezen uit nijntje, de beroemde prentenboekjes voor kinderen? Hele generaties zijn opgegroeid met de avonturen van het aandoenlijke konijntje, dat wereldwijd miljoenen harten veroverde. Ter gelegenheid  van dit bijzondere jubileum brengt PostNL een unieke gouden en zilveren postzegel uit.

 

Geïnspireerd op voorleesverhaaltje

Nijntje was het geesteskind van Dick Bruna (1927-2017). Deze bekende Utrechtse illustrator maakte vanaf de jaren '50 naam met zijn legendarische omslagontwerpen voor de zeer populaire Zwarte Beertjes-reeks, een serie pocketboeken die in bijna geen enkele boekenkast ontbrak.

In 1955 kwam Dick Bruna op het idee van nijntje. Op vakantie in Egmond aan Zee vertelde hij elke avond aan zijn oudste zoon een verhaaltje over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondliep. Het konijn uit de verhaaltjes inspireerde hem tot de creatie van het karakteristieke witte tekenfiguurtje dat zou uitgroeien tot een wereldberoemd icoon. Omdat Dick Bruna liever jurkjes tekende dan broeken, besloot hi j dat nijntje een meisje moest zijn.


Drie generaties opgegroeid met nijntje

Maar liefst drie generaties zijn met nijntje opgegroeid. Overal ter wereld zijn kinderen  verzot op het onschuldige, lieve karakter van het witte konijntje en de herkenbare avonturen die het beleeft. Van nijntje zijn sinds 1955 talloze prentenboekjes verschenen. Ook was nijntje te zien in de bioscoop, heeft ze een serie in het kindertelevisieprogramma Zappelin en een eigen YouTube-kanaal met veel volgers. In  het Centraal Museum in Utrecht loopt tot 21 september de tentoonstelling 'nijntje, 65 jaar bron van inspiratie'. En in oktober gaat de vijfde(!) musical over nijntje in première.

De gouden en zilveren persoonlijke postzegels staan vooral in het teken van dat wereldwijde succes dat nu al65 jaar duurt. Op beide postzegels staat waarde-aanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.

 

 

Meer informatie is te vinden op onze pagina over de Kinderpostzegelactie!