Voor het kind.


Zonder overdrijving kan gesteld worden dat kinderpostzegels de populairste zegels van ons land zijn. Bekend maakt bemint! Dit is bepaald niet verwonderlijk als we in het verleden terug gaan. De kinderpostzegels bestaan in Nederland vanaf 1924. De geschiedenis van de kinderpostzegels vind u onder de knop Geschiedenis Kinderpostzegels.


Vanaf 1949 halen de leerlingen van de hoogste klassen van de basisschool ieder jaar tijdens de Kinderpostzegelactie bestellingen op van kinderpostzegels en prentbriefkaarten. Met deurzak (waarop de zegels en prentbriefkaarten zijn afgebeeld), deurzegeltjes (het uiterlijke bewijs op het deurraam voor anderen dat er al een bestelling is geplaatst) en een pen trekken de scholieren bestellingen opnemend langs de huisdeuren in stad en land. Op school worden ze met diverse, rijkelijk geïllustreerde beeldmaterialen op het een en ander voorbereid.


Het rijkelijk geïllustreerde beeldmaterialen, de zogenoemde 'randverschijnselen van de kinderpostzegelactie' bestaat naast eerder vermelde deurzak en deurzegeltje ook een actiekrant en aantrekkelijk geïllustreerd foldermateriaal. Zie voor een totaal overzicht de pagina verzamelgebied.


De stichting die dit allemaal regelt is de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) en komt ieder jaar met een kinderpostzegelactie in een bepaald thema. Onder de knop St. Kinderpostzegels Nederland vindt u meer informatie over de SKN.


De vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie heeft in 2008 het eerste hoofdstuk van het handboek Voor het kind uitgegeven. Onder de knop Handboek en catalogi vindt u meer informatie hierover.