Verzamelgebied Voor het Kind


De grote diversiteit aan verschillende randverschijnselen die in de loop der jaren vooraf, tijdens en na uitgifte van de kinderpostzegels door PostNL of door het Kinderzegel Comité worden uitgegeven zijn voor vele verzamelaars en m.n. de leden van VKM waard om verzameld te worden.


Kinderbedankkaart 1978
Kinderpostzegelbedankkaart bedankkaart 1978

Hiertoe behoren o.a. kinderbedankkaarten (KBK), prentbriefkaarten (PBK), verkoopartikelen van het Comité (hartjeskaarten, VAC), introductiefolders, sluitzegels (SLUI), deurzegels, deurzakken, relatiefolders, voorlichtingsfolders, affiches, brievenbus-affiches, reclame-schildjes, vlagstempels, autopostkantoor met autopostkantoorstempels, DAM enveloppen met DAM-stempels, propaganda-tentoonstellingsstempels, maximumkaarten, verzamelbladen, kinderbriefkaarten, vloeibladen (KLBA), leerling-carnets, leerlingbedankjes (KLBA), pergamijnzakjes, zegelenveloppen en rebussen (PZR), enz.


Deurzegel 1962
Kinderpostzegelactie Deurzegel 1962
Deurzegel 1971
Kinderpostzegelactie Deurzegel 1971
PTT Introductiefolder 1955
PTT INtroductiefolder Kinderpostzegelactie

Deze veelheid aan uitgiften geeft aan de kinderpostzegels een (tijdgebonden en) bijzonder gevarieerd gezicht.


De aantrekkelijkheid van het verzamelen van de diverse randverschijnselen m.b.t. de Kinderpostzegelactie komt niet alleen door de grote variatie in aantal en uitvoering van de series kinderpostzegels, prentbriefkaarten en reclameartikelen maar komt ook voort uit jeugdsentiment (= verheerlijking van de kinderzegelacties uit zijn of haar jeugd met de zegels, kaarten en foldermateriaal).