Wat is Maximafilie?


Maximafilie is een volwaardige tak binnen de filatelie waarbij er maximumkaarten vervaardigd en verzameld worden.


Wat een maximumkaart is en waar deze aan moet voldoen wordt u hieronder uitgelegd. Middels de slideshow krijgt u stapsgewijs een duidelijk beeld hoe een maximumkaart ontstaat. Wanneer er een maximale overeenkomst is tussen postzegel, prentbriefkaart en poststempel is er sprake van een maximumkaart. Daarmee is gelijk een verklaring gegeven voor het gebruik van de term “maximumkaart”.


Maximafilie Wat is een maximumkaart

Algemeen


Volgens de internationale richtlijnen bestaat een maximumkaart uit drie elementen:

a. een postzegel;
b. een prentbriefkaart;
c. een postale afstempeling.Maximumkaart


Wilt u meer weten? Klik hier voor het complete overzicht waar een maximumkaart aan moet voldoen.


Maximumkaart Stap 1
Maximumkaart stap 2

Het uitgangspunt bij het vervaardigen van een maximumkaart is altijd de postzegel. Doordat er meerdere verzamelaars zijn die zich bezig houden met deze boeiende hobby kunnen er van één enkele postzegel verschillende maximumkaarten bestaan. Hierbij worden er enkele getoond van de Paltrok-houtzaagmolen uit 1869 genaamd “de Gekroonde Poelenburg” die onderdeel uitmaakt van de Zaanse Schans. Rechtsboven ziet u de kaart die gemaakt is door onze eigen Nieuwtjesdienst. Exact deze molen is te zien op de overige 4 maximumkaarten die in 2013 gemaakt zijn door actieve maximafilisten. Door gebruik te maken van originele, oudere ansichtkaarten is het opvallend dat de molen vroeger een bruinzwarte kleur had en thans de typische groene kleur die voor veel oudere huizen in Noord-Holland gebruikelijk is. Zo is de maximafilie ook nog eens leerzaam!


Maximumkaart Stap 3 Maximumkaart stap 4 Maximumkaart stap 5

Om een goede indruk te krijgen hoe een thematische collectie maximumkaarten is opgebouwd, bekijk dan onderstaand filmpje op You Tube.
Het betreft een collectie maximumkaarten met de schilderijen van Vincent van Gogh als onderwerp. De schilderijen worden u getoond op volgorde van het jaar waarin deze door Van Gogh vervaardigd zijn.

De collectie is samengesteld door Henk Salet en bewerkt door Walter Salet.