Bulletin 143.

 

 

We hadden alles op alles gezet om Bulletin 143 voor het paasweekend bij u op de mat te krijgen. Echter, vanwege technische problemen is dit op het laatste moment helaas niet gelukt. Desondanks kunnen wij u een kleine week later ons 'paasbulletin' alsnog presenteren.

 

Waar Kees Verhulst eerder met grootste precisie de totstandkoming van het Bulletin verzorgde gaat nu, omdat Kees zijn werkkring is veranderd, mijn dank uit naar Hilde Verbeek – Baardman. Zij heeft alles op alles gezet om binnen een tijdsbestek van een maand een veelzijdig Bulletin in elkaar te zetten.

 

Er is een waaier van artikelen in dit bulletin. Met een uitgebreide schriftelijke veiling van Maximumkaarten en een divers scala aan Voor het Kind materiaal. De kavels zijn op onze website nog beter te zien. Om toegang te krijgen tot de kavels is er vanaf heden per veiling een toegangscode vereist. Deze wordt voortaan elke keer in het Bulletin bekend gemaakt. Kijk voor de toegangscode voor deze veiling op pagina 22 van dit Bulletin.

 


 

 

Bulletin 143 is goed gevuld met een artikel van Edward Froon over het vervolgdeel Mooi Nederland.

 

Na de grote ronde langs de Nederlandse zee- en IJsselmeerkust is hij aangekomen bij het eerste eiland Texel.

 

De populariteit van dit eiland zat er al vroeg in mede doordat de bekende Jac. P. Thijsse even hoofd van een school geweest is op Texel. In zijn vroege publicaties over de natuur en in de Verkade albums kon hij daarom ook leuke voorbeelden noemen van dit eiland. Texel is ook het grootste eiland van de hele wadden tot in Denemarken toe.

 

 

 

Arjen Oudesluijs heeft een artikel geschreven over de modernisering van de oude klassebedankkaart in de vorm van een Certificaat Superschool. Naast de wijze waarop de actie nu is vormgegeven heeft de Stichting Kinderpostzegels Nederland vier jaar geleden de mogelijkheid aangegrepen om de leerlingen en leerkrachten op een ludieke wijze extra te bedanken voor hun deelname aan de actie. Het type certificaat is afhankelijk van het aantal jaren dat een school zich heeft ingezet voor de Kinderpostzegelactie.

 

 

 

Bate Hylkema is in de abstracte vormgeving van de Kinderzegels uit 1970 gedoken en heeft met de uitgeknipte zeshoekige kubusvormen van deze kinderzegelemissie op een speels-creatieve manier gaan schuiven en plakken om de keuzes van de diverse kleurcombinaties naderen te verklaren.

 

De ontwerpers Jan Slothouber (1918-2007) en William Graatsma (1925-2017) van het Centrum voor Cubische Constructies in Heerlen, waren destijds al gefascineerd door de combinatie 'kubus-en-kleur'. Zij zagen hierin, geheel passend bij kinderzegels, de kleuren van levenslicht en oervorm van de jeugd.

 

De resultaten van Bate Hylkema zijn verassend en bovenal zeer kleurrijk.

 

 

 

Omdat, in tegenstelling tot de meeste zegels, de Kinderzegels uit 1973 eveneens abstract zijn vormgegeven, leek het Arjen Oudesluijs goed om in het verlengde hiervan deze zegels ook in dit Bulletin op te nemen.

 

Er is van het oorspronkelijke materiaal weinig bewaard gebleven maar er is inmiddels wel contact geweest met de ontwerper van deze Kinderemissie, Frits Hazelebach. Omdat hij ook de poster en FDC heeft ontworpen hopen dat er nog een vervolg op dit artikel komt.

 

 

 

Nico Swaans en Hilde Verbeek – Baardman verrassen ons met een fraai geïllustreerd artikel over Máxima met vele kleurrijke kaarten en maximumkaarten vanaf het moment dat zij in beeld kwam bij Willem Alexander.

 

Zij wordt 17 mei a.s. 50 jaar en dan zullen er nieuwe postzegels van haar verschijnen. Dit was de aanleiding om een artikel over haar levensloop te schrijven. Want wie is Máxima nu eigenlijk en wat heeft ze allemaal gedaan? Hoe heeft ze Willem-Alexander ontmoet?

 

Wij gaan proberen via PostNL een apart stempel aan te vragen om haar verjaardag extra onder de aandacht te brengen bij de verzamelaars van Maximumkaarten.

 

 

Wanneer begint de astronomische Lente? Hilde heeft het precies voor u uitgezocht.

 

U leest het in Bulletin 142!

 

 

Namens het bestuur,


Edward Froon

 

 

Er zijn nog Kinderbedankkaarten aan te vragen via onze site, pagina Kinderbedankkaarten.

 

 

 

Meer interesse in onze vereniging?

Heeft u een meer dan gemiddelde interesse op het gebied van Kinderpostzegels en / of Maximafilie, neem dan contact op met onze voorzitter.

 

Meer informatie kunt u vinden bij onze agenda.