Groot goud, goud en groot zilver op de Euromax 2017.

 

Campionato Europeo di Maximafilia

 
Het prestigieuze “Campionato Europeo di Maximafilia” in Sestri Levante, Italië, was voor onze vereniging en voor Nederland een groot succes ! Op de Euromax 2017 hebben we niet alleen de 1e en 2e plaats behaald door respectievelijk Ronald van der Leeden en Edward Froon. De collectie van Vic Henken werd beloond met Groot Zilver.

 

Samen hadden zij ruim voldoende punten binnen gehaald voor het landen kampioenschap.

 

Een geweldige prestatie en een internationale erkenning van de kwaliteit van onze maximafilatelisten. In ons Bulletin 129 starten we met een korte introductie van de winnende collectie van Ronald. De titel van zijn collectie beloofde al veel: Vroege ontwikkeling van de Maximafilie 1872-1935, een tocht door Europa. In de inleiding legt Ronald uit hoe de post zich ontwikkelde en mensen meer brieven en kaarten gingen versturen en de populariteit toenam. Eerst onder een beperkt aantal mensen, later onder meer lagen van de bevolking. De mooie kaarten, zeker als ze van verre landen kwamen, werden gretig verzameld. Mede door de vaak exotische postzegels aan de voorkant.

 

EuroMax 2017 Ronald van der Leeden

 

De oudste maximumkaart was een Italiaanse kaart uit 1879 waarbij er een beeldovereen-komst was met de zegel. De eerste postzegels waren vaak aan wapens en koningshuizen gewijd en de briefkaarten kenden ook deze officiële kenmerken.

 

Deze kaart kent een relatief eenvoudige gegraveerde afbeelding links evenals de postzegel rechts van Koning Victor Emanuel II. Hij is op 18 februari in Rome gestempeld, geadresseerd aan een adres in Londen en is aangekomen op 20 februari. Best snel voor die tijd.

 

Een juweeltje in kleur is de maximumkaart met Koningin Victoria. Na de recente TV-serie nu ook bekender bij ons. De kaart is verschenen ter gelegenheid van haar 60e regeringsjubileum in 1897 met een afbeelding van de oudere Victoria op 78-jarige leeftijd. Er staan ook twee portretten op van de jonge Prins Albert en Victoria uit 1837, ten tijde van de troonsbestijging. Hierdoor is er sprake van een betere beeldovereenkomst met de postzegel. Het is een prachtige maximumkaart. Merk op hoe mooi symmetrisch de postzegel onderaan op de voorkant van de kaart is geplakt.

 

 

Koningin Queen Victoria Ronald van der Leeden


Zo zijn er vele voorbeelden van koningshuizen bekend in de periode rond de eeuwwisseling, waarbij de zegels op de voorkant zitten en toevallig de beeldovereenstemming ontstond.

 

Finse president

 

Ronald heeft ook fraaie exemplaren laten zien uit het begin van de vorige eeuw, toen maximumkaarten voor verzending ook op de achterzijde voorzien moesten zijn van een geldige frankering.

Vroege maximafilisten die maximumkaarten voor elkaar maakten en elkaar toestuurden zijn relatief zeldzaam. Een later exemplaar in dit verband is die van de Finse President Svinhufvud (1931 t/m 1937). De kaart is gelopen en in 1932 verstuurd naar de VS naar een verzamelaar van maximumkaarten. Op de achterkant is te lezen dat uitwisseling van kaarten met bijpassende postzegels zeer gewaardeerd werd.


Een uitgebreid verslag van de Campionato Europeo di Maximafilia is te lezen in ons Bulletin 129. Hier komt het werk van Ronald van der Leeden uitgebreid aan de orde. In ons volgende Bulletin kunnen we meer van de "kunstwerken" van Ronald, Edward en Vic verwachten.