Het nieuwste bulletin van onze vereniging, nummer 130.

 

Ons zomerbulletin 130 is half juli 2017 verschenen.


Op de voorkant een prachtige maximumkaart met de afbeelding van het 'plaatjesboek' van Jac. P. Thijsse.


2016 was het Jaar van het Boek dat door PostNL geëerd werd met een boekenlandschap op 10 postzegels.


 

Bulletin 130 Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie

Het is zomer en Bate Hylkema opent dit bulletin met af met veel waterpret en nattigheid in zijn terug blik op de Kinderpostzegels van 1988.


 

 Het thema van de Kinderpostzegels van dit jaar zijn Jan, Jans en de kin- deren.

Daarmee wordt terecht de begin dit jaar overleden Jan Kruis geëerd om zijn jarenlange bijdragen aan de humoristische vertolking van het wel en wee van het gezin 'Kruis' met een vader en moeder (Jan en Jans) en drie kinderen (Karlijn, Catootje en Gertje). Verder zijn er natuurlijk de huisdieren (Lotje, Loedertje en de Rode Kater) en vrienden en familie.

Ronald licht tipjes van de sluier op in zijn vaste rubriek wat we aan maximumkaarten kunnen verwachten in de Nieuwtjesdienst. De voorpagina laat het deels al zien met Zomer, de boekomslag van Jac. P. Thijsse. Deze vormt met de andere drie albums van de jaargetijden de start van zijn “commerciële” werk voor Verkade, waardoor het merk en zijn werk zeer populair werden in heel Nederland. Hij was zijn tijd ver vooruit door de natuur te beschrijven in zijn samenhang, ecologie, zoals we dat nu noemen.


Daarnaast bespreek hij de postzegels met het onderwerp Museum Voorlinden.
Er is een indrukwekkend picturaal stempel gemaakt om de maximumkaarten weer bijzonder fraai te maken.
Edward Froon vertelt over vakantieland Portugal. Twee gebruikte prentbriefkaarten konden zoveel dynamiek aan twee zomersportzegels toevoegen, dat deze maximumkaarten de inspiratie vormden voor het uitgebreide artikel.

Bate Hylkema sluit het bulletin met een terugblik op de kinderpostzegels uit 2001. Het thema was toen 'Kind en computer' ontworpen door de grafische ontwerpers Harman Liemburg en Richard Niessen. Het velletje van 6 zegels vormen tezamen een zakcomputer.
Het bestuur van de Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie wenst iedereen een mooie zomer!

De aankondiging van het vorige bulletin kunt u hier nog nalezen.


Bulletin 122
Bulletin 123
Bulletin 124
Bulletin 125
Bulletin 127
Bulletin 128
Bulletin 129
Bulletin 130
Bulletin 131
Bulletin 132
Bulletin 133