Het nieuwste bulletin van onze vereniging, nummer 129.

 

Ons voorjaarsbulletin 129 is eind maart 2017 verschenen.


Op de voorkant staan met trots, Ronald van der Leeden en Edward Froon met de wisselbokaal Euromax 2017. Een prestigieuze prijs die zij, samen met Vic Henken, voor Nederland en onze vereniging hebben binnen gehaald.


Een mooiere start van het nieuwe verenigingsjaar 2017 hadden we niet kunnen bedenken. Groot Goud en Goud en Groot Zilver in de individuele competitie en de eerste plaats in de Landencompetitie.

 

Bulletin 129 Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie


Op ons rust nu de morele plicht over enkele jaren de Euromax te organiseren en dat is bepaald geen gemakkelijke opgave. Dat is van later zorg. Nu mogen we onze successen vieren en in dit Bulletin wordt er uitgebreid verslag van gedaan.


Maximumkaarten Wilhelmina en reddingssloep

Het blijft bijzonder dat er steeds weer maximumkaarten opduiken van Nederlandse postzegels die tot op heden onbekend waren. Afgelopen half jaar heeft Ronald van der Leeden er een aantal ontdekt. Stuk voor stuk door de maker hoogstwaarschijnlijk bewust tot maximumkaart verheven. Een aantal nieuw ontdekte kaarten wordt onder de loep genomen.

 

Er is veel nieuws in de Nieuwtjesdienst. Hierbij een maximumkaart uit de serie Grenzeloos Nederland. Begin dit jaar werd aandacht besteed aan de relatie die ons land heeft met Australië. Op afbeelding 1 is een replica te zien van het VOC schip Duyfken dat in 1606 het vasteland van dit werelddeel bereikte.

 

 

 repica VOC schip Duyfken 1606 Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie Ronald van der Leeden

 

 

 

In mei 2016 verscheen een velletje van 10 zegels met foto's van fotograaf Ed van der Elsken. De opnames komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en zijn gehaald uit het fotoboek "Eye love you" dat in 1977 is verschenen. Het heeft een prachtige serie maximumkaarten opgeleverd.

 

PostNL gaf in juli 2016 een blokje van drie zegels uit waarmee de Olympische Spelen in Rio de Janeiro onder de aandacht werden gebracht. Op een van de drie maximumkaarten staat een erepodium voor de medaillewinnaars. Voor Nederland waren er maar liefst 19 Olympische en 62 Paralympische medailles weggelegd. Op de postzegels zijn naast het logo van TeamNL de kleuren van de medailles te zien.

 

 

 PostNL Olympische spelen 2016 Rio Nederland 19 medailles

 

Dick Bruna's nationaal cultuurgoed. Bate Hylkema blikt terug op het icoon van Nederland, wereldwijd bekend bij kinderen en volwassenen. Welke invloed hij heeft gehad op het ontwerp van(niet alleen Nederlandse) postzegels. Wat hebben Dick Bruna en Piet Mondriaan, Fernand Leger en Henry Matisse gemeen.

 

 

Dick Bruna

 

 

 

We sluiten dit bulletin af met die andere beroemdheid waar we vorig jaar afscheid van moesten nemen, Jan Kruis. In 1970 tekende hij de eerste aflevering van Jan, Jans en de kinderen voor de Libelle. Vol goede moed begon hij met de familie van Jan en Jans, maar al bij de derde strip waren zijn ideeën op. Was het dan wel zo’n succes? Kees Verhulst neemt ons op een boeiende reis mee in de zoektocht van Jan Kruis, zijn gezin en het ontstaan van die ene Rode Kater!De aankondiging van het vorige bulletin kunt u hier nog nalezen.


Bulletin 122
Bulletin 123
Bulletin 124
Bulletin 125
Bulletin 127
Bulletin 128
Bulletin 129
Bulletin 130
Bulletin 131
Bulletin 132
Bulletin 133