Het nieuwste bulletin van onze vereniging, nummer 127.

 

Dit najaarsbulletin van 2016 is in september verschenen.

 

Op de voorkant pronkt de maximumkaart die samenge-steld is door Ronald van der Leeden en welke Internatio- naal tot Beste Maximumkaart van 2015 is gekozen.

Het is de tweede keer dat hij deze prijs in ontvangst mag nemen. Met 78 punten nam hij een grote voorsprong op de maximumkaarten van Maleisië (48 pt) en Mexico (39 pt).

 

Van Gogh Best Maximum Card 2015

 

Edward Froon laat ons kennis maken met het hoofd van de Duitse Nieuwtjes- dienst Jürgen Noll. Hij maakte de beste maximumkaart in de Internationale competitie over 2014 met het stadsgezicht op Dresden. En al eerder scoorde hij hoog in deze wedstrijd tussen de verschillende landen over de hele wereld.

 

Duitse Maximumkaarten

 

Tot onze aangename verrassing ontvingen we een goed bericht uit Italië. Men is daar van plan om weer een internationale competitieve tentoonstelling maximafilie te houden. De Italianen wonnen in 2014 in Poitiers de lan-dencompetitie. U ziet op foto 1 de voorzitter (Rosario D'Agata) de wisseltrofee van afb. 2 in ontvangst nemen. Op foto 3 ziet u rechts onze voorzitter Edward Froon. Meer over een internationale competitieve tentoonstelling maximafilie in ons Bulletin 127.

 

Maximafilie Trofee Maximafilie Edward Froon

 

Appels met peren vergelijken. Appel- en perenrassen sieren 10 verschillende zegels die zijn uitgegeven op 15 augustus jl. De afbeeldingen op de zegels zijn afkomstig uit een oud boek, getiteld "De Nederlandsche Boomgaard", vevaardigd door Samuel Berghuis, uit 1868. In ons Bulletin 127 beschrijft Ronald van derLeeden zijn Interessante zoektocht bijpassende kaaarten om uiteindelijk een serie prachtige maximumkaarten te presenteren.

 

Ronald bespreekt ook de postzegels die verschenen zijn over het bezoek van Mozart aan Nederland. De zegels zijn 23 mei jl. verschenen.

 

 

Bate Hylkema heeft de nieuwe Kinderpostzegels onder de loep genomen.

 

De illustrator Fiep Westendorp is 100 jaar geleden geboren. Illustraties van haar, behorend bij vervolgverhalen van de schrijfsters Annie M.G. Schmidt en Mies Bouwhuys, staan in haar jubileumjaar centraal op de kinderpostzegels 2016. Van Annie M.G. Schmidt zijn de verhalen over [1] Puk van de Petteflat, [2] Otje, [3] Jip & Janneke gekozen en van Mies Bouwhuys het vervolgverhaal Pim & Pom. Bij deze Westendorp-jubileumzegels staan beide schrijfsters (in tegenstelling tot de visualisering van hun literaire producten) op het tweede plan.

 

Chantal Janzen Fiep Wetendorp

 

Ook haalt hij de herinneringen op van de Kinderpostzegels 1999 die Fiep Westendorp zelf heeft vormgegeven.

 

Kinderpostzegels 1999

 

Aan de relatie tussen de Kinderpostzegels 1980 en het ontstaan van het Kameleondorp Terherne is tot nu toe in de filatelie in het geheel geen aandacht besteed. Voor de prille aanleiding van het dorp Terherne (Terhorne) aan het Sneekermeer om als Kameleondorp Terherne (vanaf 1996) te functioneren, moeten we teruggaan naar 1980. Toen vielen de voorverkoopdatum van de scholieren van de kinderpostzegels 1980 met het thema 'Kind en boek' in dezelfde periode samen met de start van de Kinderboekenweek 1980, die ook dezelfde thematitel voerde. Bate Hylkema verteld nader in ons Bulletin 127.

 

Kinderpostzegels 1980 Kinderpostzegels 1980 Kinderpostzegels 1980 80 cent

 


Meer interesse?

Heeft u een meer dan gemiddelde interesse op het gebied van Kinderpostzegels en / of Maximafilie, neem dan contact op met onze secretaris. U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze Ledenvergadering van 9 oktober 2016 op ons vaste adres in De Bilt, Centrum H.F. Witte. Tot dan.


Edward Froon, namens het BestuurDe aankondiging van het vorige bulletin kunt u hier nog nalezen.


Bulletin 122
Bulletin 123
Bulletin 124
Bulletin 125
Bulletin 127
Bulletin 128
Bulletin 129
Bulletin 130
Bulletin 131
Bulletin 132
Bulletin 133